Mer upp och ner!!!

Tittar på banprofilen Bryssel-Barcelona turen och inser att jag måste va förberedd för mycket tuffare backar!

20130728-011416.jpg20130728-011434.jpg20130728-011450.jpg

Kul det ska bli 😃
Här ska letas backar i Värmland!!!

Jag vaknade med lågt blodsocker som jag tillslut fick upp med två glas mjölk följt av min vanliga frukost;
Två smörgåsar med ost och röd paprika, en tallrik naturell mildyoghurt med hemmagjord müsli av nötter, solrosfrön, linfrön, torkad frukt och några kaffekoppar med mjölk.
50g kolhydrater- Ja jag älskar min frukost och vore det inte för god frukost som lockar har jag jättesvårt att gå upp!
Nu skulle jag definitivt få en ”rekyl” (högt blodsocker efter att ha varit för låg)

Tack vare att jag har CGM på mig nu (kontinuerlig blodsocker mätning som visas på min insulinpump som varnar om jag får för lågt eller högt blodsocker) vågar jag testa hur det funkar att ge sig iväg med lågt blodsocker och direkt efter stor bolusdos/ matdos med insulin. Normalt försöker jag vänta med att träna till bolusdosen gått ur, efter 2 timmar.

Experiment långtur med alla backar jag hittar i närheten!

Start: Pumpen piper och varnar för lågt blodsocker 4,4. Jag sänker basdosen med 90% Tar ett glas mjölk, 20g kolhydrater.

Efter 60 minuters träning har blodsockret ökat till 6,6 och det kommer säkert ökat extra efter adrenalin i backarna. Jag dricker lite sportdryck.

Efter 90 min visar pumpen på stabilt 7,7 i blodsocker och jag tar en banan ( 20g kolhydrater)

Efter 2 timmar har jag 9,2 och stigande blodsocker. Jag hade druckit upp första flaskan sportdryck (44g kolhydrater)
Jag stängde av minskningen av basdosen jag gjorde när jag cyklade iväg och tänkte att jag behövde mer insulin så pumpen fick gå på normaldos igen. Jag hittade en kuperad lantlig sträcka som jag åkte några gånger.

Efter 2 timmar och 30 min hade jag 11.2 i blodsocker och pumpen visade på stigande så jag drack mindre kolhydrater än jag brukar.

Efter tre timmar varnade pumpen för högt blodsocker och jag började känna mig lite seg. Dax att cykla lugnare hemåt.

Efter 3 timmar och 43 minuter när jag kom hem och stretchat lite hade blodsockret sjunkit till perfekta 5,2!

Slutsats: Det finns inte så höga backar som jag vill i närheten! Min banprofil vill inte riktigt se ut som den kommer göra på cykelturen från Bryssel till Barcelona.
Blodsockret höjs av att cykla i backar, liksom det gör av vanliga intervaller pga adrenalinpåslaget.
Man blir seg av högt blodsocker och rekyler verkar inte kunna avvärjas med träning, de kommer tyvärr ändå!

20130728-015823.jpg

Det va en vacker, somrig tur idag och jag älskar att man tar sig så långt och får se så mycket på cykelträning!!!!

20130728-020831.jpg20130728-020848.jpg

Om challengediabetesblog

Diabetiker sen 1989 som älskar långdistansträning och vill ta igen för träning jag missat och inte vågat ta för mig av tidigare på grund av min diabetes. Visa alla inlägg av challengediabetesblog

6 responses to “Mer upp och ner!!!

 • pumperpicking

  En bra förklaring. Jag tycker om backen är kort och brant att du får stiga. Om det är en lång gradvis kulle det tenderar att vara mer aerob och orsakar ett fall i blodsocker. Jag har massor av kullar i Yorkshire, men jag tror att alla dina uthållighet kör kommer att hjälpa dig för vår ritt. Jag hoppas att min svenska är korrekt med hjälp av Google! Bra gjort. Håll det goda arbetet.

 • Emilia

  Bra jobbat! Hur tycker du det fungerar med känning innan träning/tävling? Påverkar det dig mycket?

  • challengediabetesblog

   Tack Emilia!
   Om du menar adrenalinpåslag innan tävling? Ibland får jag ta några enheter insulin innan start om det blir jätte högt. Men jag försöker att träna och tävla 2 timmar efter att jag ätit och tagit insulin.
   Har jag haft högt blodsocker innan så brukar jag ta resorb eller ”zero” (sportdryck med elektrolyter och
   magnesium) innan träning/tävling för att ställa rätt i kroppen. Känns mycket bättre då. Hur gör du Emilia? Kram

   • Emilia

    Okej varför resorb/zero? Jag känner mig ganska uttorkad om jag legat högt innan träning/tävling, kan det hjälpa lite med resorb kanske då? Man kan ju inte dricka 2 liter vatten innan heller för att återställa :/

    Hur funkar det med lågt blodsocker? (Känning). Jag brukar ta 2-4 dextrosol och vänta en stund ca 10min och köra på som vanligt sen. Men vad jag förstod av Stig Mattsson så bryter ”känningar” ner muskler. Vet du nåt mer om det? Låter skitsurt om det är så 😦 Hela träningspasset förstörs ju då 😦
    Kram

   • challengediabetesblog

    När man ligger högt behöver man dricka mycket vatten och återställa vätskebalansen i kroppen. Resorb är bra men innehåller dock socker. ”Zero” innehåller inget socker.
    Tycker def. det känns bättre efter resorb/zero!

    Stig menade kanske att lågt blodsocker och lite kolhydratbränsle sliter på musklerna istället för att bygga upp dem.
    När man har högt blodsocker, insulinbrist kan inte sockret tas upp från blodet och transporteras dit det behövs.
    Musklerna kan inte få energi och man blir seg!!!!
    kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: