Kolhydratsuppladdning

Nu var det dax igen…

Öppetspår, Vasaloppet söndag med Ski Team Novo Nordisk✨ Vi är 7 diabetiker i vårt team i år och 5 av oss ska åka imorgon.Vi är på plats i Sälen på det jättemysiga fjällpensionatet Försgården 

Väderprognosen för loppet är just nu lite nedslående… 8-10m/s motvind och snö hela dagen med start nu i kväll och det ser tyvärr ut att stämma 😁 väderstationerna ser oroande överens ut för en gång skull. Jag har köpt nya glasögon med extra bra ”snölinser” så förhoppningsvis ser jag bättre bättre både ut – och vart spåret är mot mål.Skidorna vallas för fullt och vi äter och dricker kolhydrater som galningar.

Kolhydratsladdning är något som är riktigt riktigt svårt att få till när man är diabetiker. Bara de diabetiker som försökt vet HUR svårt det är. 

Jag har testat att att kolhydratsladda två gånger i år. Första gången inför ett av I2IFs långcykelpass 12.30-16.30  Jag sippade kolhydrater i form av sportdryck över 12 timmar i två dagar inför cykelpasset och höjde basdosen insulin enligt ”500 regeln” medan jag drack.Tack vare många blodsockertester och nu senast CGM, kontinuerlig blodsocker mätning via en knapp på kroppen, kunde jag oftast häva det svängiga blodsockret som man oftast får av att testa sig fram när man kolhydratsladdar. De flesta diabetiker typ 1 reagerar olika så att testa innan en tävling verkar va den enda vägen att veta hur det är bäst för just dig att ladda på sig extra kolhydrater inför ett långlopp. Andra dagen man kolhydratsladdar behöves mer insulin än den första, även över natten. Meningarna går isär men det senaste är att det inte spelar någon roll att tömma kolhydratsförrådet i form av ett hårt pass innan man börjar att kolhydratsladda. Att ladda extra i två dagar räcker.

Hur gick då själva cykelpasset? Jag såg min puls och mina zoner på en skärm under hela passet och gick in för att pressa mig så mycket jag orkade. Från  start tills det va ca 30 minuter kvar av passet drack och åt jag mycket kolhydrater för att testa kroppen och utmana mig till max i 4 timmar. Har nog aldrig känt mig så pigg så länge med tanke på intensiteten. Och en annan stor fördel va att jag kände mig fräsch dagen efter eftersom jag inte lakat ur kroppens reserver. 

Min träningskompis Robert körde samma cykelpass med bara vatten och resorb. Vore riktigt intressant att jämföra oss och våra totalt olika tillvägagångssätt mer ingående. Det tar vi ett annat inlägg! 

Helgen efter laddade jag inför ett längre skidpass på 4 timmar ihop med min kompis Olof som också har diabetes typ 1. Orken sinade aldrig under skidpasset och nu fick jag ännu en chans att vänja magen vid högt kolhydratintag under skidpass. Olof såg ovanligt pigg ut och stakade i vanlig ordning som en vilde 😊

Stolt över hur jämnt blodsockret låg hela  träningspasset som varade från 8-12.15 jippiieeeee!Sååå imorgon hoppas jag att jag och de andra i mitt team kan hålla blodsockret jämnt under 90km skidor, att vi kan ta i och prestera 😃✊ Håll tummen för oss!!! ( jag har start nr 8250)Om challengediabetesblog

Diabetiker sen 1989 som älskar långdistansträning och vill ta igen för träning jag missat och inte vågat ta för mig av tidigare på grund av min diabetes. Visa alla inlägg av challengediabetesblog

4 responses to “Kolhydratsuppladdning

 • Madeleine

  Heja heja dig ( å gänget) Håller tummen att det går bra å att blodsockret sköter sig!! Lyckopussar i massor!

 • Victoria Dronsfield

  Hej! Snubblande på din hemsida (eller jag fick tipset av din syssling Richard Huldén rättare sagt) att du var en rätt frän tjej som utmanar sin diabetes?! Jag pluggar idrottsvetenskap på Karlstad Universitet och skriver just nu min C-uppsats med inriktning på hur personer med diabetes typ 1 ser på sin hälsa och livskvalité och det vore en ära om man skulle kunna få intervjua dig! Ser ju nu att du är rätt upptagen med vasan, men genom att ha läst lite inlägg här verkar du också bo på Hammarö/Karlstad-trakten? Så nu undrar jag helt enkelt, skulle du kunna tänka dig att avvara ca 30 minuter i en intervju, och har du isåfall tid innan jag åker tillbaka till England 11/3 (där jag bor men är tillfälligt hemma hos mina föräldrar på hammarö för att utföra intervjuer)
  Jag förstår såklart om det är för kort varsel men jag tänkte göra en chansning, går det så går det och då vore ingen gladare än mig!
  Så, OM du har tid/lust skulle du kanske kunna maila mig på victoriia160@hotmail.com (ja, det ska vara två i:n 😉 ) annars får jag tacka så mycket ändå och önska dig lycka till med alla utmaningar och tävlingar!

  P.s och lycka till på vasan nu för tusan!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: