Bra att veta om SVETT -myter och fobier

Jag svettas massor när jag tränar! Speciellt märkbart blev det på helgens distanspass på SATS. Efter tre timmars cykling hade jag nästan en sjö under spinningcykeln. Efter att ha funderat och läst på lite är jag VERKLIGEN glad åt den där pölen.
Om vi inte svettades skulle kroppstemperaturen snabbt stiga till en ödesdiger nivå.

20140324-001427.jpg
Förutom allt vatten och sportdryck fyllde jag på med banan, kaffe och snickers under den aktiva fikan
Blodsockret började lite högt (9,9mmol/liter) men höll sig annars bra .

20140324-001913.jpg
Mattias Folkesson, triathlet som forskar och undervisar inom ämnet idrott vid Institutionen för hälsovetenskap och medicin på Örebro universitet, förklarar så bra om svett och träning.

När vi tränar frigörs energi i form av värme inuti musklerna. Värmen förs med blodet till de små kärlen nära huden där det sker en avkylning. En del av avkylningen sker också genom inandningsluften. När inte det är tillräckligt kopplas svettkörtlarna in. Svettkörtlar finns över hela kroppen. Under ett träningspass kan allt från 0,5 till 3 liter svett per timme utsöndras genom huden, beroende på intensitet, luftfuktighet, omgivningens temperatur och personens kroppsstorlek och genetik.

Svett består av vatten och salter och ämnen som magnesium, zink och koppar. Exakt hur svett är sammansatt är individuellt. Den som tränar får inte bara bättre kondition och starkare muskler – man trimmar också värmeregleringen och blir därmed ”bättre” på att svettas och även bättre på att återta salter ur svetten.

Jag hittade endel MYTER om svett;
De flesta tror att den som är vältränad svettas mindre. Men det stämmer inte. Hur mycket man svettas är helt individuellt. Däremot blir kroppen bättre på att svettas för att reglera värmen om du tränar mycket.

En annan gammal myt är att man går ner i vikt när man svettas mycket.
Det är sant att man kan uppnå en viktförlust, men det är endast en förlust av vätska. Den viktminskning varar bara tills du dricker, vilket är nödvändigt och viktigt gör att inte bli uttorkad.
Vi förlorar inte mer fett om du tvingar dig själv att svettas mer, flera studier visar att trötthet och nedsatt prestationsförmåga är nära besläktat med värme, stress och uttorkning. En tumregel säger att en vätskeförlust på bara 2% minskar dina musklers förmåga att arbeta så mycket som 20%.

Att tjejer svettas mindre än killar är också en myt. Det är helt individuellt och inte alls könsbundet men intressant är att hormonet progesteron verkar bidra till en högre svett-tröskel.
En kvinna som brukar gå på ett visst pass kan märka att hon svettas mindre dagarna mellan ägglossning och menstruation då progesteronnivån är förhöjd.

Mattias Folkesson gav mig även svar på varför jag svettas så mycket mer på inomhuscykling;
När man torkar bort svetten allteftersom den bildas, svettas du ännu mer 😅 eftersom svetten inte får avdunsta, uppnår inte kroppen den avkylning den eftersträvar. Det blir inte heller samma kylningseffekt om svetten rinner eller droppar bort.

Eftersvettas
Ofta har jag bråttom att duscha och jäkta vidare efter ett träningspass.
Speciellt då är det mindre kul att eftersvettas.
Vad kan man göra åt det? Eftersvettning beror på att energiomsättningen är förhöjd även en tid efter träningen. Det produceras fortfarande värme som kroppen behöver bli av med.
Man kan inte förhindra kroppens jobb men ett tips jag fick va att torka sig slarvigt efter duschen och i stället låta vattnet dunsta bort. Det ger en god kyleffekt medan du ”gör dig vacker” och man blir snart i balans igen.

Vad händer om man inte fyller på med tillräckligt mycket vätska?
– Redan en förlust på 1–2 procent av kroppens vätskenivå kan påverka din prestation betydligt.
Prestationen styrs av hur mycket syre hjärtat kan pumpa ut till de arbetande musklerna. När kroppens vätskenivå sjunker blir det svårare för hjärtat att pumpa ut tillräckligt med blod.

För att upprätthålla tillförseln av syrerikt blod till musklerna ökar i stället hjärtfrekvensen.
– Det fungerar ett tag, men sedan måste du sänka intensiteten för att orka. Det här gäller främst prestationen vid uthållighetsarbete, vid styrketräning blir du inte lika påverkad av en vätskeförlust.

Hur mycket ska man dricka?
Ett bra sätt är att mäta hur mycket vätska du förlorat under ett pass är att
väga sig före och efter passet (utan blöta kläder)
Har du förlorat 1 kg (= 1 liter) – drick 1,5 gånger så mycket tiden efteråt för att återställa vätskebalansen.
Trots att jag under distanspassets tre timmarna drack 2 liter, hade jag ändå gått ner 3 kg efter passet.
Man kan börja att fylla på med vätska redan 4–6 timmar före ett tuffare träningspass. Då hinner kroppens celler absorbera vätskan.
Om du dricker massor av kaffe som mig ska man som straff ta ett extra glas vatten eftersom kaffe är vätskedrivande.

Entimmespass kräver i regel inte vatten under pågående aktivitet. Men på ett spinningpass kan man med fördel börja återställningsdricka redan under passet.

Vid långa träningspass behöver man även fylla på med salt och elektrolyter som man svettas ut.
Jag har testat många sportdrycker och tabletter eftersom jag även använder dem för att återställa vätskebalansen efter att ha haft högt blodsocker.

20140323-235604.jpg
Smarta rör som motverkar vätskebrist.
Resorb köper man på Apoteket eller i affären. Det är ett bra alternativ och det billigaste jag hittat. Det innehåller inte magnesium och vitaminer som de flesta andra gör. Magnesium är bra vid hård träning och motverkar kramp.
( På Apoteket har de numera Resorb SPORT med magnesium) Däremot innehåller ”Resorb” mycket socker och är inte alltid så bra att använda när man inte tränar och har problem med höga blodsockervärden.
”Zero” innehåller magnesium och elektrolyter men inget socker alls och är bättre i det läger, liksom tabletterna ”No Cramps”

Vilken fantastiska temperaturreglering kroppen har!!!
Svettas är bra och visar att man inte latar sig på träning 😉👍

Källa: Mattias Folkesson, triathlet och forskare inom idrott.
iform.se

Om challengediabetesblog

Diabetiker sen 1989 som älskar långdistansträning och vill ta igen för träning jag missat och inte vågat ta för mig av tidigare på grund av min diabetes. Visa alla inlägg av challengediabetesblog

2 responses to “Bra att veta om SVETT -myter och fobier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: