Vinterträning- styrka och uppbyggande träning

Tillbaks i vardagen hemma i Sverige och ska nu ta i tu med vinterträning.
Jag ska träna mycket styrka och försöka ta hjälp med att lägga upp träningen på ett smart sätt.
Jag känner mig helt ”lost” på gym och
är så glad att ha upptäckt det fantastiska med att träna styrka med Tabata intervaller!
Tabata har sitt ursprung i Japan och bara det får mig att gilla’t.
Enligt studier ( på bland annat det japanska speedskating laget) ska det här träningssättet va ett av det mest effektiva träningsformen som finns.
20 sekunder högintensiv träning, följt av 10 sekunders vila som både ökar styrka och förbränner fett.
Om ni är sugna att testa finns det en uppsjö med appar och färdig tabatamusik. Jag lyssna på nån av Spotifys Tabataalbum där man slipper hålla reda på tid och hur många intervaller det är kvar. Man behöver bara ge järnet till musiken.
Intervallerna kan innehålla tuffa ”burpees”, vanliga armhävningar, ”plankan” för att stärka kroppen eller precis vad man vill.
Jag brukar avsluta med de excentriska, skadeförebyggande övningar som ”tåhäv” som jag gör för att slippa problem med hälsenan igen.

Förra helgen tog jag min sista, helt fantastiska cykeltur ute. Solen sken och det va näst intill vindstilla när jag drog iväg på min favvorunda på 50km med backar.

Det va jättekallt trots att det va 5 plusgrader och jag hade varmt underställ och skoöverdrag. Jag fick akta mig för små halkiga isfläckar. Man kan byta däck och cykla landsvägscykel ett tag till men när det är så kallt och mörkt ute så väljer jag att cykla på trainer inne istället.

20131128-131038.jpg

20131128-131059.jpg

20131128-131133.jpg
Jag ska försöka träna mycket lågintensiv träning resten av året, vilket innebär träning på 50-70% av maxpulsen för att bygga upp kroppen, få bättre återhämtning och för att förbereda mig för mina utmaningar.

En morgon i veckan tränar jag cykelintervaller på SATS gym med mina morgonpigga träningskompisar. Det är så skoj och känns helt fantastiskt när vi kämpat oss igenom 90 minuters stenhård träning.

Idag såg intervallpasset ut såhär
06.30 Uppvärmning,
Pulshöjare;
(45 sek med puls upp till 83% av max pulsen följt av 15 sek lätt-trampad vila) x 10
Intervaller;
(2 min 87-93%av max pulsen följt av
1 min lätt-trampad vila) x 15
Nedvarvning
Stretch

Bättre start på dagen är svårt att få till!

Efter två månader utan *CGM knapp har jag ääääntligen en ny, placerad på magen den här gången.
Tjohoo vilken Frihet!!!
Det känns så bra nu när jag efter småskador är bättre och kan träna annat än simning och swimrun.

Eftersom cykelintervallpassen ser ungefär lika ut ska jag se hur blodsockret beter sig.
Jag vet ju att jag inte behöver sänka basdosen insulin så mycket vid intervallträning.
Idag åt jag frukost till min vanliga bolusdos* en timme innan träningen och sänkte *basdosen insulin med 60%
Så här såg kurvan ut idag från 5.30 då jag åt frukost till 8.30 ( tränade 6.30-8.00 )

20131128-155134.jpg
Jag vaknade lite för högt efter att minskat basdosen för mycket efter gårdagens kvällslöpning (-30%)
Och tog 2 e extra utöver frukostdosen vilket gjorde att jag sjönk konstant hela passet.
När träningen är klar stiger blodsockret i vanlig ordning och jag återgick till min vanliga basdos, samt tog 2 enheter extra insulin vilket hävde blodsockerstigningen och det låg på perfekta värden efter träningen.

Spännande att se hur jag reagerar nästa gång 🙂
Älskar att lära mig av CGM!

*Basaldos= Min normala basdos med insulin (som jag får kontinuerligt via min insulinpump var 3e minut)
*CGM= Kontinuerlig glukos mätning genom en liten sensor som är placerad under huden för att mäta glukosvärdet. En sändare som sitter som en ”knapp” på huden sänder trådlöst signaler till en mottagare, i mitt fall till min insulinpump, Animas Vibe ❤
*Bolusdos= Insulindos utöver basdosen som tas till måltid eller som korrigeringsdos vid högt blodsocker. (Jag trycker in vilket antal insulinenheter jag vill ha på min insulinpump)

Om challengediabetesblog

Diabetiker sen 1989 som älskar långdistansträning och vill ta igen för träning jag missat och inte vågat ta för mig av tidigare på grund av min diabetes. Visa alla inlägg av challengediabetesblog

2 responses to “Vinterträning- styrka och uppbyggande träning

 • pumperpicking

  Great to hear about your latest training. I love that if you use google translate it says that you had ”hot underwear” on haha!! I did manage to translate some myself. I have just started trying Tabata since you suggested it. There is a lot of positive stuff about it on the internet and from many other newspapers etc. I tried some workouts from the website http://www.tabataexercise.com There are lots of ideas on there too. My abs are aching after my set this morning following my run. I will do more tommorow since the core is so important for all our training and some upper body sets as well. I too will be on the turbo in the morning. It’s cold and wet in the UK too! Keep up the good work.

  • challengediabetesblog

   Thank you Simon!!!
   Im happy you tried Tabata and liked it 😀
   Yes def more upperbody training now.
   Your training is going godd!!! Perfekt!
   Hahah what googletranslate said I got ”hot underwear”?
   Good to know ;-D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: