Barn- och ungdomsdiabetesläger i Sälen

Jag och barnen sitter på bussen hem från ett fantastisk läger i Tandådalen, Sälen som föreningen Diabetesvardag och Dalarnas landsting anordnar varje år.
En vecka då barn och ungdomar med diabetes får umgås med varandra och sina familjer, ha kul och hitta inspiration att fortsätta kontrollera vardagen med diabetes hemma.
Det finns nog inget ställe som passar bättre för en aktiv lägervecka.
Det är fantastiskt vackert i Sälen på sommaren men allt ser så annorlunda ut utan snön. Lite snö låg faktiskt fortfarande kvar på bergstopparna och som det oftast gör i Tandådalen, lyste solen på en klarblå himmel.

20140626-221918-80358696.jpg
I år deltog 40 barn med diabetes i åldrarna 2-14 år med sina föräldrar och syskon. Vi bodde allihop i mysig miljö på Tandådalens hotell och bjöds helpension 🙂 Härligt för föräldrarna att också kunna slappnar av och känna sig trygga med att alla vuxna runt barnen kan diabetes. Många av föräldrarna är ofta uppe flera gånger varje natt för att ta blodprov på sitt barn med diabetes.
Hoppas det inte dröjer tills ALLA barn med diabetes får ha CGM ( kontinuerlig blodsockermätning via en knapp) så att livet blir enklare OCH trötta föräldrar får sova.
Istället för att gå upp och sticka sitt barn i fingrarna kan de bara titta på mottagaren som de har på nattduksbordet om de vill veta barnets blodsockervärde. Om det blir lågt eller högt så larmar mottagaren så att föräldern vaknar och kan hjälpa barnet.

Vilka duktiga barn och ungdomar!
Det va helt fantastiskt att se villen otrolig koll de har på sina insulinpumpar, kolhydratsräkning och blodsockertest.
Alla barnen använde sig av 500-regeln -en tumregel för att räkna ut hur mycket insulin de behöver till en viss mängd kolhydrater.
Barnen (och de små barnens föräldrar) räknade kolhydrater i maten och tryckte in resultatet i sina insulinpumpar för att ta rätt dos insulin.
Mina egna barn tyckte det va konstigt att det fanns så många barn som också hade diabetes som mamma.

Vi blev medbjudna till badlandet Experium där vi badade och busade massor igår.

20140626-124109-45669337.jpg
När vi tog en glasspaus kände sig nog mina barn lite annorlunda, när min och de andra barnens blodsockermätare och insulinpumpar åkte fram på bordet.
För oss kändes det naturligt och skönt att inte va ensamma om diabetes.

20140626-125007-46207702.jpg

20140626-125008-46208505.jpg
På kvällen va det fest 🎉 Barnen såg på film och åt gott medan jag höll min föreläsning om träning och om min vardag med diabetes. Jag fick många bra frågor och gehör från en intresserad publik av mammor och pappor till diabetesbarn.

Lågt blodsocker har många av barnen problem med efter sport så jag hoppas att de tar till sig hur viktigt det är med fyllda glykogendepåer. (energireserven) och att man vid aktivitet längre än 45 minuter kan behöva fylla på med kolhydrater under aktivitet och definitivt efteråt! Musklerna och leverns depåer är då tömda och det behövs minst 100g kolhydrater för att fylla på dem igen och för att slippa att dras med lågt/svängigt blodsocker under natten och dagen efter hård träning.

Rubin Medical har en jättebra broschyr om diabetes och träning som går att ladda ner här
IDROTT.pdf

20140626-161808-58688070.jpg

20140626-220002-79202756.jpg
Ett läger som det här är alla barn med diabetes och deras familjer värda att få va med på ❤️
Vill ni bidra med ett lättare liv för barn med diabetes? Stöd barndiabetesfonden!

20140626-183312-66792983.jpg

Om challengediabetesblog

Diabetiker sen 1989 som älskar långdistansträning och vill ta igen för träning jag missat och inte vågat ta för mig av tidigare på grund av min diabetes. Visa alla inlägg av challengediabetesblog

5 responses to “Barn- och ungdomsdiabetesläger i Sälen

 • Vivianne

  Vad härligt att läger som dessa ordnas!!

  En fråga:
  Något jag tycker är lite knepig att få till är lek i vatten med barn och bra blodsocker. (Egen träning är lättare att parera och planera.)
  Har du några tips?

  • challengediabetesblog

   Ja jag va så lycklig att få uppleva lägret. Fantastiskt!!!

   Jag tycker alla aktiviteter man inte är van vid och som man inte gör regelbundet är svårt att ställa in blodsockret efter.. Som vattenlek och det har nog de flesta diabetiker problem med att blodsockret sjunker fort/ mer än väntat.
   Sänk basdosen innan om du planerar vattenlek och jag kopplar alltid bort pumpen eftersom det oftast inte är så långvarigt. Hur gör du?

   • Vivianne

    Jag har provat lite olika varianter.

    Det är olika om det är i badhus eller utomhusbad.

    Dottern vill gärna vara i läääänge..
    Försöker hinna med att sänka basalen och äta något litet före.(Dextrosol alltid i närheten) Går sådär. ..
    Cgmen fungerar inte imder vatten och vibrerar irriterande att onhen mpttagning finns. Efter badet hoppar den igång och larmar då ofta låg.
    Lagom till bastu där jag kopplar bort pumpen och tar några dextro före.

    Är det bad utomhus, har jag märkt att hur stark solen är eller hur kallt vattnet är kan påverka.

    Tidigare kopplade jag ur pumpen men då känner jag en stress att hålla koll på klockan och inte kumna bada mer än en timme för att sem vara tråkig och gå upp. (Oftast med en glass muta.:-))

   • challengediabetesblog

    Förstår problemet! Om jag har cgm och badar med pump länge brukar jag ta bort larmljudet för dålig signal 🙂 den ska dock funka om man kan sätta pumpen nära sändaren typ i våtdräkt vid långsim. Har testat efter rekommendationen och då va det täckning hela tiden 😃
    Ha en skön sommar Vivianne!!!!!!

   • Vivianne

    Tack för tipset, ska provas!! Och tack detsamma!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: