Diabetes typ 1, 2 och 0

Jippiieee en helg med snö och skidåknings premiär.
Det va fina spår en 1,1 km slinga i Kalkhyttan så det blev några varv runt runt. Men det gjorde inget för det va så härligt att glida fram i snö igen. -9 grader när jag och Josefin gav oss i lördagskväll.

20131208-195304.jpg

I NWTs bilaga Hälsa fick jag va med i går. Jättebra att NWT skrev en lättförstådd artikel om diabetes och ny teknik som hjälper oss diabetiker. Suveränt att de informerade om diabetes typ1 och typ 2, som ju är två helt olika sjukdomar som inte har så mycket med varandra att göra.
I Sverige bedöms cirka 50 000 ha typ 1-diabetes och 350 000 typ 2-diabetes så diabetes berör oss alla!

20131208-184622.jpg
(För er som inte läst helgens NWT och vet skillnaden:
Diabetes typ 2-diabetes är vanligast och kommer oftast i vuxen ålder. Sjukdomen kan vara ärftlig, men kan också bero på vilka levnadsvanor man har. Till exempel kan övervikt, stress och rökning öka risken för att få typ 2-diabetes.
Behandlas genom att äta rätt och motionera ev även tabletter.

Typ 1-diabetes brukar komma tidigt i livet och kallas därför också för barn- eller ungdomsdiabetes. Sjukdomen kommer snabbt och kräver behandling direkt.
Typ 1-diabetes är delvis ärftlig och går inte att bota. Med modern behandling går det att leva ett bra liv trots sjukdomen.
Info från http://www.liv.se)

Och jag vill såklart också nämna Diabetes typ 0 – alla familjemedlemmar och närstående till diabetiker!
Det är ovärderligt att ha nån som man kan känna sig trygg med om man får lågt blodsocker ”blir låg” och som vet vad man ska göra.
Blir man riktigt låg, vet man inte själv att man ska äta/dricka något, gärna med snabba kolhydrater, för att få upp blodsockret så man får energi igen.

Jag tycker det är tryggt att mina träningskompisar vet att jag har diabetes och vart jag har druvsocker att stoppa i mig om det behövs, men jag har förstått att många diabetiker typ1 som tränar inte berättar för sitt lag eller klubb av olika anledningar.
En tonårstjej jag pratade med i somras tyckte det va ”pinsamt” att berätta för sin tränare och laget hon spelade i. Hon ville inte bli annorlunda behandlad och smusslade med sina sprutor.
Diabetes typ 1 går att gömma och undhålla, för det syns inte.. men varför ska vi göra det?
Känn er trygga istället!
Diabetes typ 1 är inget fult, du har inte gjort något för att få diabetes, det är bara en liten bukspottkörtel som vägrar fungera.

Ta hjälp av den nya tekniken, kunniga dietister, diabetesläkare och bolla med andra diabetiker så kommer ni upptäcka att det är mycket enklare att må bra och ha diabetes!
Och tekniken går framåt, va rädda om er diabetiker typ 1, håll er friska så ska ni se att vi tillslut får vår trasiga bukspottkörtel lagad!

20131208-202825.jpg
KRAM och trevlig andra advents kväll.
Hoppas ni varit ute och njutit av snön idag! ⛄

Om challengediabetesblog

Diabetiker sen 1989 som älskar långdistansträning och vill ta igen för träning jag missat och inte vågat ta för mig av tidigare på grund av min diabetes. Visa alla inlägg av challengediabetesblog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: